Woningaanpassingen

De badkamer

Grote bouwkundige ingreep

Relatief veel en ernstige ongelukken gebeuren in de badkamer. Logisch, de vloer en wanden zijn na het douchen immers glad, vaak liggen er losse matten op de vloer en de aanwezige inrichting heeft harde en scherpe randen. Daarnaast kunnen mensen die gedurende de dag gebruik maken van ondersteunende middelen als krukken of een rollator, deze in de badkamer vaak niet gebruiken.

Tenslotte zijn veel oudere badkamers nog uitgerust met een hoge douchebak met opstap. Lastig om in te stappen, zeer gevaarlijk bij het uitstappen.

Bijkomende uitdaging is het verlenen van zorg in dergelijke badkamer. In een standaard douchebak is immers geen plek voor een tweede persoon.

Een levensloopbestendige badkamer biedt voor al deze knelpunten een oplossing. Zo is deze badkamer ruim genoeg voor gebruik met rollator of krukken en zelfs een rolstoel. Verzorgers hebben de ruimte om veilig zorg te kunnen verlenen. De inloopdouche is voorzien van anti-sliptegels. Bij voorkeur heeft deze badkamer ook een eigen toiletvoorziening.

Voor een levensloopbestendig badkamer geldt overigens, net als voor de slaapkamer, dat deze best op de verdieping gelegen kan zijn, mits bereikbaar met een huislift of traplift.

Geen badkamer op de begane grond? 

  • Optie 1: overweeg de mogelijkheid om een badkamer te realiseren op de begane grond
  • Optie 2: wanneer de badkamer verder voldoet aan de LLB-vereisten (vraag 6, 7 en 8) kunt u overwegen om een huislift of traplift* te laten instaleren in uw woning
    *lift valt binnen de subsidieregeling, een traplift niet

In beide gevallen is dit een bouwkundige ingreep en is het advies van een architect of bouwkundig adviseur raadzaam. Bekijk de ondernemers in de buurt.

Wat kunt u nog meer doen om uw badkamer levensloopbestendig te maken?

  • 1-hendelkraan aan wastafel
  • afvoer wastafel weggewerkt in wand (ivm verbranden benen)
  • alarmsysteem badkamer met directe verbinding externe centrale

Criteria subsidieregeling “levensloopbestendig maken van woningen”

  • afmeting min. 5 m2
  • een vrije draaicirkel tussen douche, wasbak en evt., toilet van 1,5 meter
  • vloeren en wanden betegeld conform bouwbesluit

Maak nu een afspraak

De Gemeente Voerendaal helpt u graag verder in een vrijblijvend consult van ongeveer 1 uur. Maak direct een afspraak via ons formulier of bel met 045-575 33 99 of 06-5122 8832.